Czy na pewno chcesz usunąć swoje konto?

usun zamknij

Gdy boli brzuch

2010-08-16 14:36:15

Wakacje to czas kiedy niechętnie przebywamy w kuchni przygotowując domowe posiłki. Męczące upały skutecznie odstraszają od wielogodzinnego gotowania nawet najbardziej zawzięte gospodynie domowe. Dlatego w letnie dni częściej decydujemy się na szybki posiłek w postaci fast foodów. Jednak trzeba pamiętać, że te z kolei mogą być niebezpieczne dla naszego żołądka.

 

Duża ilość zatruć pokarmowych jest powodowana przez naszą nieostrożność. Jedzenie w biegu, często w przydrożnych barach lub budkach kończy się wymiotami, biegunką i wysoką temperaturą. Dlatego, jeśli już mamy ochotę na posiłek z baru to niech to będzie inny lokal niż budka przy plaży.

 

Zatrucia pokarmowe to choroby wywołane spożyciem pokarmów zawierających chorobotwórcze bakterie, toksyny, pasożyty, wirusy lub zanieczyszczenia chemiczne. Ich przyczyną są między innymi: bakterie z rodzaju Salmonella, Campylobacter oraz rotawirusy.

 

Zjedzenie nawet niewielkiej ilości niepewnej żywności może wywołać chorobę. Przebieg zatruć pokarmowych może być łagodny lub gwałtowny. Objawiają się nudnościami, bólami brzucha, wymiotami, biegunką i wysoką temperaturą.

 

Oprócz wizyt w niesprawdzonych lokalach gastrononicznych powodem zatruć jest często nieprawidłowe przechowywanie żywności lub brak higieny podczas jej przygotowywania. Dlatego warto zastosować się do kilku innych zasad, które pomogą zapobiegać zatruciom pokarmowym:

 


1.Należy dokładnie myć ręce szczególnie:
- przed jedzeniem
- przed przygotowaniem posiłków
- po wyjściu z ubikacji
- po zabawie z psem lub kotem
- po zabawie w piaskownicy
- po pracy w ogrodzie
2.Stosować ręczniki jednorazowego użytku.
3.Deski do surowego mięsa, drobiu i ryb oraz wszelkie naczynia kuchenne, sztućce, noże powinny być bardzo dokładnie myte po użyciu.
4.Nie wolno ponownie zamrażać produktów uprzednio rozmrożonych. Mięso i drób całkowicie rozmrażamy tuż przed przygotowaniem potrawy.
5.Oddzielnie przechowywać gotowane i surowe produkty.
6.Starannie myć owoce i warzywa przed spożyciem.
7.Ugotowane potrawy nie przeznaczone do bezpośredniego spożycia szybko schłodzić i przechowywać w warunkach chłodniczych.
8.Unikać wszelkich potraw jajecznych, drobiowych nie poprzedzonych obróbką termiczną (np. ciasta z kremem, jajecznica lekko ścięta, tatar, galaretki mięsne itp.)
9.Koniecznie sprawdzać daty przydatności produktów spożywczych do spożycia umieszczane na opakowaniach. Te, których termin przydatności minął oraz te, które sprawiają wrażenie zepsutych (zmiana koloru, smaku lub zapachu), należy natychmiast wyrzucić.
10.Unikać jedzenia lodów pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców.
11.Zabezpieczać żywność przed dostępem owadów i gryzoni.

 

Każdy produkt trzymany przez dłuższy czas w nieodpowiedniej dla niego temperaturze, niewłaściwie przechowywany lub odgrzewany może być przyczyną zatrucia pokarmowego.

 

W przypadku wystąpienia objawów chorobowych trzeba koniecznie zgłosić się do lekarza. Ich lekceważenie może doprowadzić do odwodnienia organizmu, osłabienia, a nawet śmierci małych dzieci i osób starszych.

wszystkie artykuly

Gdy boli brzuch

Gdy boli brzuch - Wakacje to czas kiedy niechętnie przebywamy w kuchni przygotowując domowe posiłki. Męczące upały skutecznie odstraszają od wielogodzinnego gotowania nawet najbardziej zawzięte gospodynie domowe. Dlatego w letnie dni częściej decydujemy się na szybki posiłek w postaci fast foodów. Jednak trzeba pamiętać, że te z kolei mogą być niebezpieczne dla naszego żołądka.

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Bez tych plików serwis nie będzie działał poprawnie. W każdej chwili, w programie służącym do obsługi internetu, można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji w Polityce prywatności.

Zapoznałem się z informacją