Które konserwanty są najbardziej szkodliwe?
2010-09-24 14:40:24
Kupując żywność w sklepie, często nie zwracamy uwagi na skład produktu. Wszystkie artykuły spożywcze mają jednak specjalne oznakowania. Są to chemiczne symbole, którymi oznaczone są środki konserwujące.
Konserwanty dodawane są do żywności po to, aby poprawić jej smak, wygląd zewnętrzny oraz przedłużyć świeżość i czas jej przechowywania. Zadaniem konserwantów jest niszczenie rozwijających się na produktach bakterii, które mogą powodować zatrucie organizmu. Dlatego też, znajdują się praktycznie we wszystkich artykułach spożywczych.
Jednak mimo pozytywnego działania konserwantów na sam produkt, spożywanie takich środków chemicznych w dużych ilościach może niekorzystnie wypływać na nasze zdrowie. Dlatego warto ograniczyć spożycie tych szkodliwych konserwantów, które zawierają substancje toksyczne dla naszego organizmu.
Niektóre konserwanty wywołują reakcje uczuleniowe. Objawiają się one w postaci bólów brzucha, wymiotów, czy wysypki na skórze. Może pojawić się również pokrzywka, obrzęki naczyniowe, astma lub zapalenie błony śluzowej nosa. Środki konserwujące żywność niekorzystnie wpływają na pracę wątroby i żołądka. Część z nich ma w swoim składzie substancje rakotwórcze.
Żywność zawierająca szkodliwe konserwanty jest niewskazana dla dzieci, kobiet w ciąży, osób starszych, matek karmiących czy osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego i nerek.
W konserwowaniu żywności najczęściej wykorzystywane są barwniki, pekle, przeciwutleniacze, zagęszczacze, utwardzacze i emulgatory kwasowości. Najbardziej szkodliwe dla naszego zdrowia są te, które zapobiegają psuciu się żywności: benzoesan sodu, kwas sorbowy, dwutlenek siarki, tortrazyna, glutaminian sodu oraz azotyny ich pochodne.
Lista najbardziej szkodliwych konserwantów:
- E-210-do E-219 - rakotwórczy (syntetyczny dodatek do napojów gazowanych, konserw).
- E-220 - niszczy wit.B12, występuje w sokach owocowych i koncentratach, winie).
- E-221 do E-227 - zakłóca czynności jelit.
- E-230 do E-233 - powoduje zaburzenia funkcji skóry.
- E-239 - rakotwórczy
- E-249 do E-252 - dodawany do serów żółtych i topionych.
Lista najmniej szkodliwych konserwantów:
- E-200 do E-203, dodawane do serów, margaryn.
- E-236 do E-238, dodawane do soków owocowych, ryb wędzonych.
- E-260 do E-283, dodawane do marynat.
Które konserwanty są najbardziej szkodliwe?
Które konserwanty są najbardziej szkodliwe? - Kupując żywność w sklepie, często nie zwracamy uwagi na skład produktu. Wszystkie artykuły spożywcze mają jednak specjalne oznakowania. Są to chemiczne symbole, którymi oznaczone są środki konserwujące.