Czy na pewno chcesz usunąć swoje konto?

usun zamknij

Laboratoria smaku podczas Natura Food w Łodzi

2010-10-05 13:14:31

W Łodzi trwają III Targi Naturalnej Żywności "Natura Food". Właśnie w ramach targów, odbędą się warsztaty degustacyjne pn. "Laboratoria smaku".



Laboratoria smaku to slowfoodowe warsztaty kulinarne organizowane przez Slow Food Polska na wzór Laboratori del Gusto w Turynie. Podczas warsztatów eksperci wprowadzą uczestników w tajniki najlepszej kuchni, pokażą jak delektować się smakiem i zabawą w kuchni, nauczą jak rozpoznać produkty dobrej jakości i jak ocenić ich zalety.

 

Zapraszamy do udziału w następujących LABORATORIACH:

17 października godz. 10.00
LABORATORIUM Z NAJLEPSZYCH POLSKICH SERÓW DŁUGO DOJRZEWAJĄCYCH
- podczas laboratoriów zostaną omówione techniki produkcji oraz dojrzewania serów produkowanych w Polsce. Zaprezentujemy też rodzaje podpuszczek. Przedstawimy najczęściej stosowane triki kamuflujące brak jakości przy produkcji serów. W panelu degustacyjnym spróbujemy takie sery, jak: Bursztyn, Rubin, Carski, Marbier, Ser Smażony z Nowego Tomyśla oraz eksperymentalnego Oscypka z porostem pleśni. W degustacji będą sery zarówno z mleka niepasteryzowanego, jak i pasteryzowanego. Omówimy techniki łączenia serów i win. Przynajmniej dwa wina będą towarzyszyły degustacji oraz klasyczne dodatki do degustacji serów: surowa gruszka, miód akacjowy, orzechy, migdały oraz konfitury z jagód i wiśni.
prowadzący: Mirosław Sienkiewicz, Jacek Szklarek, Grzegorz Zieliński

 

17 października godz. 12.00

LABORATORIUM Z POLSKIEJ GĘSINY
- w trakcie laboratorium zapoznamy się z charakterystyką chowu gęsi i ilością polskich, autochtonicznych ras. Uczestnicy spróbują półgęski, smalec gęsi, oryginalne foie gras oraz słynną okrasę z gęsiny oraz postarają się dobrać do nich właściwe trunki: klasyczne wino czerwone, węgierski Tokaj Aszu, polskie miody pitne Macieja Jarosa. Uczestnicy zapoznają się też z akcją listopadową "Gęsina na św. Marcina". Omówimy też techniki pieczenia gęsi.
prowadzący: Jacek Szklarek, Artur Moroz, Urszula Czyżak

 

17 października godz. 14.00
LABORATORIUM NALEWEK POLSKICH
- uczestnicy zapoznają się z klasycznymi i autorskimi technikami wytwarzania polskich nalewek (dobór owoców i kwiatów, rodzaje alkoholu, przygotowanie urządzeń i wody, macerowanie, dojrzewanie, etc.). Uczestnicy zdegustują przynajmniej 5 rodzajów nalewek (żurawinówka, z kwiatów z czarnego bzu, wiśniówka, nalewka imbirowa oraz z cytrynowca) wraz z różnymi produktami, takimi jak ciasto drożdżowe, wędliny, sery długo dojrzewające, czekolada. Uczestnicy na zakończenie laboratorium będą mogli zakupić podręcznik wytwarzania nalewek, przygotowany przez najlepszego w Polsce mistrza nalewek, pana Hieronima Błażejaka.
prowadzący: Hieronim Błażejak, Jacek Szklarek, Urszula Czyżak

 

Wszytkie warsztaty degustacyjne są płatne. Koszt 30 zł za każde laboratorium lub karta (50zł) upoważniająca do udziału we wszystkich laboratoriach i szkoleniach odbywających się podczas targów.
ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA

zgłoszenia:
Katarzyna Drobińska
tel. 42 638 62 85, 605 630 852
e-mail: k.drobinska@mtl.lodz.pl

wszystkie artykuly

Laboratoria smaku podczas Natura Food w Łodzi

Laboratoria smaku podczas Natura Food w Łodzi - W Łodzi trwają III Targi Naturalnej Żywności Natura Food. Właśnie w ramach targów, odbędą się warsztaty degustacyjne pn. Laboratoria smaku.

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Bez tych plików serwis nie będzie działał poprawnie. W każdej chwili, w programie służącym do obsługi internetu, można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji w Polityce prywatności.

Zapoznałem się z informacją