Pokrzywa niedoceniana
2010-10-07 13:27:35
Pokrzywa jest ziołem, które przez wiele osób postrzegane jest jako chwast. Tymczasem roślina ta z powodzeniem stosowana jest w medycynie i ziołolecznictwie jako cenny antybiotyk.
Ze względu na swoje właściwości moczopędne pokrzywa jest niezastąpiona w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Roślina ta posiada również silne właściwości bakteriobójcze. Dzięki temu doskonale sprawdza się przy przemywaniu i okładach schorzeń skórnych, ropni, czyraków, trądziku, stanów zapalnych pochwy oraz stanów zapalnych mięśni.
Pokrzywa znana jest również ze swoich właściwości wzmacniających. Doskonale wiedząo tym kobiety, które stosują płukanki z pokrzywy do wzmocnienia włosów. Pokrzywa działa również pomocniczo przy chorobach skóry głowy takich jak łupież i łojotok oraz przy wypadaniu włosów.
Napary z pokrzywy znakomicie wpływają na pracę naszego układu pokarmowego. Regulują funkcjonowanie trzustki, wątroby i żołądka. Można je stosować w chorobach wątroby (wspomagają usuwanie złogów żółciowych), nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach, o czym nie każdy wie.
Pokrzywa jest również doskonałą przyprawą stosowaną w kuchni. Jej młode pędy wyparza się w tempetarurze ok. 60C a następnie dodaje do sałatek i szpinaku. Przygotowanie rośliny w taki sposób dezaktywuje histaminę i kwas mrówkowy, które są odpowiedzialne za jej parzące właściwości. Z pokrzywy robi się także zupę oraz klops. Wiele gospodyń wiejskich używa jej jako dodatek do jajecznicy.
Wszystkie części pokrzywy zawierają witaminy i składniki mineralne. Jest to roślina bogata w witaminę C, K, B i kwas pantotenowy, a także flawonoidy, olejek eteryczny oraz składniki mineralne (żelazo, magnez, wapń, mangan, krzem).
Obecnie z pokrzywy i krwawnika sporządza się płynne wyciągi, które stosowane do wewnątrz tamują krwawienia nosa, jelit, macicy i płuc. Najczęściej używają ich chirurdzy podczas różnego rodzaju operacji i zabiegów.
Pokrzywa niedoceniana
Pokrzywa niedoceniana - Pokrzywa jest ziołem, które przez wiele osób postrzegane jest jako chwast. Tymczasem roślina ta z powodzeniem stosowana jest w medycynie i ziołolecznictwie jako cenny antybiotyk.