Czy na pewno chcesz usunąć swoje konto?

usun zamknij

Mniej kalorii - mniejsze ryzyko

2010-06-08 07:19:28


Naukowcy nie od dziś alarmują o wzroście zachorować na raka jelita grubego. Na taki stan rzeczy niewątpliwy wpływ ma nasza codzienna dieta. Pozbawione wielu cennych składników odżywczych pokarmy zapełniają jedynie nasz żołądek. Ich wpływ na nasze jelita nie jest już tak pozytywny.

Według najnowszych badań na poprawę kondycji naszego jelita grubego duży wpływ ma błonnik, mięso drobiowe, ryby. Spożywanie pokarmów, które zawierają duże ilości błonnika oraz unikanie mięsa czerwonego istotnie zmniejszy prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego. Sam błonnik stymuluje wytwarzanie bakterii jelitowych, które odgrywają istotną rolę w procesach fermentacyjnych zachodzących w układzie pokarmowym. Doktor Volker Mai z amerykańskiego Narodowego Instytutu Raka prowadził badania na myszach, zmniejszając im stopniowo kaloryczność podawanych pokarmów. Okazało sie, że to również ma istotny wpływ na prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Ważne jest również, by  w naszejd iecie nie zabrakło wapnia, które neutralizuje kwaty tłuszczowe oraz kwasy żółciowe.

Prewencja przed zachorowaniem na nowotwór jelita grubego powinna opierać się na:

1. Redukcji tłuszczów zwierzęcych oraz roślinnych do 20% wartości energetycznej posiłków spożywanych w ciągu doby;

2. Przestrzeganiu diety bogatej w wapń, mangan, cynk, magnez, witaminę A, E, C;

3. Ustaleniu posiłków w taki sposób, by móc spożywać ich od 5-8 w ciągu dnia oraz o stałych porach;

4. Wystrzeganiu się otyłości oraz zmniejszaniu kaloryczności posiłków poprzez wprowadzenie do diety owoców, warzyw oraz pełnoziarnistego pieczywa.

wszystkie artykuly

Mniej kalorii - mniejsze ryzyko

Mniej kalorii - mniejsze ryzyko - Jedząc codzienne posiłki raczej nie zastanawiamy się nad ich wpływem na nasze zdrowie i życie. Kierujemy się raczej rozkoszami podniebienia niż ich wartościami kalorycznymi. Warto jednak pamiętać, że powiedzenie jesteś tym co jesz nie jest zupełnie abstrakcyjne. Składniki pokarmowe, które dostarczamy do naszego organizmu mają wpływ na jego rozwój i działanie.

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Bez tych plików serwis nie będzie działał poprawnie. W każdej chwili, w programie służącym do obsługi internetu, można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji w Polityce prywatności.

Zapoznałem się z informacją